– Det smalt og rista i bygningen. Kuppmakarane simulerte bombing av Istanbul, ved å bryte lydmuren med jagarfly.

Urix på Laurdag har i dag eit innslag om kuppforsøket i Tyrkia, som skjedde for eitt år sidan, der underteikna, Morten Myksvoll vert intervjua. Høyr heile innslaget på NRK.no.

– Eg var i Istanbul denne kvelden; eg hadde akkurat landa, og kryssa brua over Bosporos 20 minutt før kuppet starta.

– Eg såg militærkøyretøya på brua, som hadde tatt oppstilling, men tenkte ikkje noko meir over det. Eg var mest opptatt av å beundre dei to bruene, som var farga i raudt, kvitt, og blått, for å minnast ofra etter terroråtaket kvelden før, i Nice.

Medieklipp:

NRK: Da FaceTime reddet Erdogan.

– Med mobilintervjuet motbeviste Erdogan ryktene om at han allerede hadde flyktet til Tyskland eller kanskje til og med var drept, og det tente en gnist i folk, sier Tyrkia-kjenneren som driver nettsiden Tyrkisk politikk.NRK

Dagbladet: Ett år siden kuppforsøket: – Tyrkia har blitt et splittet land.

Selve kuppforsøket samlet landet. Til og med Erdogans fiender fordømte det, og mente at militærmakt ikke var måten å fjerne presidenten på. Opposisjonen sto plutselig sammen med regjeringen. Men dette skulle ikke vare.Dagbladet

DN+: Optimismen på vei tilbake

– Sannsynligheten for at koblingen til Gülen var reell var større ved de tidlige arrestasjonene, men nå virker det som det er et generelt oppgjør med opposisjonelle som er problematiske for myndighetene, sier Morten Myksvoll, redaktør av nettstedet tyrkiskpolitikk.no.DN+

NTB: Tyrkia markerer årsdagen for mislykket kupp.

– Kuppforsøket har akselerert den negative utviklingen i Tyrkia. Nå er det flere som blir arrestert og som mister jobbene sine, sier Myksvoll.ABC Nyheter